Reisvaccins: de ins-en-outs

Veel grenzen gaan weer open, het najaar komt eraan en jij wil op reis. Je wilt ook ver weg, dit keer; niet weer kamperen op de Waddeneilanden of een week naar de Veluwe. Nee, jij wil naar het buitenland. Naar de zon! Naar Azië, of naar Afrika. Dat klinkt als een supergoed idee, maar heb je al nagedacht over je reisprikken? Over de inentingen buitenland die tegenwoordig nodig zijn, en over de vaccinaties Thailand, bijvoorbeeld, mocht dat je bestemming zijn? Nee? Nou, dan gaan we dat samen even doen.

Reisvaccins 101 

In zowel Azië, als Afrika, als Zuid-Amerika zijn verschillende vaccinaties nodig. Sommige vaccins zijn niet verplicht maar aangeraden, en zonder anderen kom je simpelweg het land niet in of uit. Dit omdat wij als Nederlanders een heel ander immuunsysteem hebben dan, bijvoorbeeld, iemand uit het puntje van Zuid-Amerika. Daar heersen hele andere ziektes en komen hele andere flora en fauna, dingen voor waar wij simpelweg niet aan gewend zijn. Ook kunnen wij ziektes met ons meedragen, zowel van thuis naar daar, maar ook van daar weer terug naar huis. Dat willen we zeker niet. Hierom stellen veel landen, zeker met zo’n enorme overgang, verplichte vaccinaties. Laten we Thailand als voorbeeld nemen. 

Op weg naar Thailand

De inentingen die je voor Thailand—en voor veel andere landen waar je misschien naartoe wil reizen—moet laten zetten staan allemaal overzichtelijk op een rij op verschillende websites. Ook heeft de Rijksoverheid een website, net zoals (in de meeste gevallen) de overheid van het land/de landen waar je naartoe wil reizen. Doe dus goed je onderzoek. Wanneer je vanuit Nederland naar Thailand reist is een vaccin tegen de gele koorts verplicht; sowieso ontzettend aangeraden. Ook wordt sterk aangeraden om een DTP-vaccinatie te laten zetten. Die beschermt je tegen difterie, tetanus en polio. Daarnaast is het ook aan te raden om een Hepatitis A én een BMR-vaccin te nemen. (BMR: bof, mazelen en rodehond). Dat is een voorbeeld van ziektes die bij ons amper nog voorkomen; en waar wij dus ook niet meer tegen bestand zijn.

 

Inentingen bij het reizen dienen er dus voor om zowel jou als reiziger te beschermen, als de mensen van het land waar je naartoe reist én de Mensen van je land van herkomst. Doe goed je onderzoek; je wil niet bij de grens van Thailand geweigerd worden omdat je je gele koorts vaccin niet hebt gehaald. Fijne reis!