De elektrische fiets: Hoe werkt \’ie?

Steeds meer mensen beginnen aan de elektrische fiets. Geen wonder ook; het is een ontzettende uitkomst als je wat minder ter been bent, door leeftijd of misschien door een ongeval, maar ook als je jonger bent en gewoon heel erg ver moet fietsen. Ik moest vroeger bijvoorbeeld wel 20 km naar school fietsen, op een fiets zonder versnellingen. Maar als ik jongeren nu zie, met een elektrische fiets, denk ik “ja wat goed!” maar ook; “hoe werkt zo'n ding nou eigenlijk?” Zo’n elektrische fiets middenmotor? En; zijn ze gevaarlijk? Moet mijn oma een helm op? 

Fiets + motor 

Een elektrische fiets is in de essentie een fiets met een motor erop. De motor zit afgesteld op het achterwiel en zwengelt aan wanneer je trapt. Het is dus anders dan bijvoorbeeld een scooter of een motor; je kan geen gas geven. Er zit geen gashendel aan je stuur waarmee je je achterwiel kan aanzwengelen. De motor werkt alleen als je zelf ook fietst. Dit maakt de fiets relatief veiliger dan een scooter en maakt ook dat je er geen rijbewijs voor nodig hebt. Het is ‘gewoon’ een fiets. Wat er wél gebeurt is dat een elektrische fietsmotor vaak verschillende standen heeft. Hoe hoger de stand, hoe meer versterking hij geeft bij elke omwenteling van de trappers. Dit maakt dat elektrische fietsen hoge snelheden kunnen maken. Zo kunnen ze snelheden van 30 km per uur bereiken, soms wel 40. Dat ligt aan de fiets én de fietser. 

Het risico 

En daar komt ook meteen het gevaar om de hoek kijken, en het bezwaar dat sommige mensen hebben bij elektrische fietsen. Is het niet ontzettend spannend om jong en oud op een apparaat te zetten wat snelheden kan bereiken van 40 km per uur, zonder extra rijbewijs en zonder helm? Dat is een discussie die nog wel even voort gaat duren. Je moet onthouden dat een elektrische fiets niet anders gezien moet worden dan een normale fiets. Dezelfde veiligheidsmaatregelen die je neemt bij het fietsen op een normale fiets, op de omafiets van je moeder bijvoorbeeld, neem je op een elektrische fiets. Tegelijkertijd moet je je er ook bewust van zijn dat je wel degelijk een motor tussen je benen hebt. Een elektrische fiets middenmotor is geen speelgoed Het is een voertuig dat hoge snelheden haalt. 

 

Er zit dus best wat power achter een elektrische fiets. Het voertuig is voor veel mensen een uitkomst en daarom is het ook zeker goed dat ze blijven bestaan. Tegelijkertijd moeten we er met zijn allen wel voorzichtig mee zijn want dit is iets nieuws, iets wat we met zijn allen nog niet zo goed kennen. Dus, de volgende keer dat je tiener of je oma op de fiets stapt; zorg dat ze voorzichtig doen.