Wat is de beste manier om te beginnen met investeren in crypto?

Doordat rentenieren verleden tijd is en de inflatie hoger dan ooit is, gaan steeds meer mensen op zoek naar een alternatieve manier om hun koopkracht te beschermen. De opkomende cryptomarkt trekt van steeds meer mensen de aandacht, maar hoe start je met het investeren in crypto? Diversificatie is het sleutelwoord bij het opbouwen van een crypto portfolio. Dit betekent dat je jouw investeringen over meerdere verschillende soorten cryptocurrency’s verdeelt. Dit kan helpen om het risico te verminderen als de waarde van één specifieke cryptocurrency hard daalt. Hierdoor is het ook eenvoudiger om je hoofd koel te houden op de enorm volatiele cryptomarkt.

Investeren in verschillende cryptomunten

Op de cryptomarkt kun je verschillende soorten cryptomunten vinden. De meeste mensen onderverdelen deze digitale coins in Bitcoin, altcoins en stablecoins. Stablecoins zijn cryptocurrency's die zijn gekoppeld aan een fiat valuta of een andere waarde, zoals goud of zilver. Deze stablecoins zijn vaak minder volatiel dan andere cryptocurrency's en kunnen een goede manier zijn om een deel van je portfolio te beschermen tegen de volatiliteit van de crypto markt. 

Cryptocurrency’s die veel meer fluctueren qua prijs zijn altcoins. Altcoins zijn alternatieven voor Bitcoin en kunnen voor flinke rendementen zorgen. Bitcoin is de oudste en meest waardevolle cryptocurrency en is vaak het fundamenteel onderdeel van een crypto portfolio. Bitcoin kopen wordt vaak beschouwd als een goede investering voor beleggers en kan helpen om het risico van je portfolio te verminderen. Alle verschillende cryptocurrency’s samen zorgen voor een goede spreiding.

Wat is de juiste verhouding in je portfolio?

Met het investeren in verschillende soorten cryptocurrency’s ben je er nog niet. De onderlinge verdeling is ook van groot belang. De verhouding waarin je deze verschillende soorten cryptocurrency's opneemt in je portfolio, hangt af van je persoonlijke doelen en het risico dat je wil nemen. Sommige beleggers kiezen bijvoorbeeld voor een groter aandeel in Bitcoin, terwijl anderen meer in altcoins willen beleggen en bijvoorbeeld extra Ethereum en Dogecoin kopen.

Het is belangrijk om de verhouding van je portfolio regelmatig te evalueren en aan te passen wanneer je dit nodig acht. Houd er rekening mee dat de waarde van cryptocurrency's snel kan veranderen en dat beleggen in cryptocurrency's een hoog risico met zich meebrengt. Het is belangrijk om alleen geld te investeren dat je bereid bent om te verliezen. Neem deze activiteit zeer serieus en beperk je risico’s voordat je begint te denken aan de potentiële winsten.